Wat is een gemiddeld energie- en gasverbruik?

Wat is een gemiddeld energie- en gasverbruik?

Iedereen verbruikt elektriciteit en gas. Maar hoeveel verbruik jij eigenlijk? En is dat veel of weinig? Check of je kunt besparen en vergelijk jezelf met andere huishoudens!

Waarom betaal je een vast bedrag voor elektriciteit en gas?

In Nederland sluit je een gas- en elektriciteitscontract voor een jaar (of meer) af bij een leverancier. Bij het afsluiten geef je je verwachte verbruik voor stroom en gas door. Op basis daarvan spreken jullie een maandelijkse betaling af. Dit moet je zien als een voorschot.

Wat je daadwerkelijk elke maand aan gas en elektriciteit verbruikt kan enorm verschillen. In de zomermaanden hoef je misschien je verwarming helemaal niet aan te zetten en omdat je op vakantie bent verbruik je nauwelijks energie. In een koude wintermaand moet je flink stoken om de boel warm te houden en ben je veel binnen. Je zou zomaar een rekening van meer dan vijfhonderd euro kunnen krijgen. Dat vindt niemand leuk.

Vandaar het maandelijkse voorschot. Wel één probleem: het kan zijn dat je meer of minder verbruikt blijkt te hebben aan het einde van het jaar. Daarom stuurt je leverancier altijd een eindafrekening. Soms krijg je geld terug, soms moet je bijbetalen. Het is prettig als je geld terugkrijgt. Dat betekent echter niet automatisch dat je weinig energie hebt verbruikt. Misschien heb je gewoon je voorschot te hoog ingesteld.

Lees ook: “Betaal jij te veel voor je boodschappen? Plus drie tips om te besparen

Waarom is het belangrijk je verbruik te kennen?

Ongeveer een jaar geleden vroeg een kennis aan mij of het een goed idee zou zijn energiebesparende maatregelen te nemen. Hij dacht aan zonnepanelen. In het algemeen zijn zonnepanelen een goede investering. Mijn reactie was dan ook positief en ik vroeg hoeveel elektriciteit hij verbruikte. Bij een gemiddeld huishouden met een gemiddeld dat kan je namelijk op het vakantie eiland al je eigen elektriciteit opwekken!

Ik sloeg steil achterover toen hij me vertelde dat hun jaarverbruik zo’n 7000 kWh was. Zeven megawatt? Dat is enorm hoog, zelfs als je in een vrijstaande woning met weinig isolatie woont. Hij was zich van geen kwaad bewust. Sindsdien heeft hij verschillende energiebesparende maatregelen genomen. Hij betaalt nu maandelijks tientallen euro’s minder aan elektriciteit en gas. Dat is enorm. Denk maar aan de regel van vijfhonderd.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een gemiddeld huishouden?

Er is één factor van grote invloed op je elektriciteitsverbruik: het aantal personen in je huishouden. Meer personen betekent meer elektrische apparaten of grotere apparaten die meer vermogen nodig hebben. Denk aan: televisie(s), computers, koelkasten, vriezer en verlichting. Elektrisch koken kost ook flink veel elektriciteit, maar je bespaart door minder gas te verbruikt. Bekijk hieronder wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2019 zo’n 2990 kWh aan elektriciteit. Bron: Nibud / Milieu Centraal

Hoeveel gas verbruikt een gemiddeld huishouden?

Je gasverbruik is sterk verbonden aan het type woning waarin je woont. Zo’n 70 tot 75 van je gasrekening is namelijk afkomstig van je verwarming. Vrijstaande woningen verliezen veel warmte omdat ze geen muren delen met andere gebouwen. Oude woningen verliezen veel warmte omdat ze vaak slechter geïsoleerd zijn. Kijk in de tabel hieronder wat het gemiddelde gasverbruik per jaar is voor verschillende typen woningen.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2019 zo’n 1470 m³ aan gas. Bron: Nibud / Milieu Centraal

Lees ook: “Vier producten die goedkoop zijn in februari

Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt Spaarvader?

Ter referentie: Spaarvader woont in een twee-onder-een-kapwoning. Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en twee kinderen. De afgelopen drie jaar is ons stroomverbruik behoorlijk stabiel gebleven tussen de 2900 en 3000 kWh per jaar. Ons gasverbruik lijkt te dalen: de afgelopen drie jaar was het 1600 m³, 1400 m³ en 1200 m³. De kans is groot dat dit komt door milde temperaturen in de winter.

Ons verbruik is lager dan dat van vergelijkbare huishoudens en woningen. Dat komt voornamelijk omdat ons huis nog niet zo oud is en goed is geïsoleerd. Daarnaast hebben wij geen dure hobby’s zoals een aquarium en maar één televisie.

Lees ook: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

In drie stappen tientallen euro’s per maand besparen op je elektriciteit- en gasverbruik

Jij kunt in drie stappen veel geld besparen op elektra en gas. Heb je je eigen verbruik opgezocht? En heb je jezelf vergeleken met andere huishoudens? Goed zo! Je hebt stap één al gezet. Stap twee: of je verbruik nu laag, gemiddeld of hoog is, je kunt waarschijnlijk geld besparen door een lagere prijs per kWh en m³ te betalen. Tijd om te vergelijken dus. Stap drie: verlaag je verbruik dankzij energiebesparende tips. Binnenkort kan je artikelen verwachten over stap twee en drie! Heb jij energiebesparingstips die je graag wilt delen? Laat ze achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Remi

    Hier met 8 zonnepanelen 1542 kWh teruggeleverd. Verbruik was 2884 kWh (gezin met 1 kind). Dit heeft geresulteerd in slechts € 252,- totaal aan elektraverbruik voor 2019. Hier zijn we uiteraard erg blij mee! De 8 panelen leveren 300Wp per stuk. Investering was € 2600.

    1. Spaarvader

      Geweldig Remi! Zonnepanelen vind ik ook een interessante investering, goed voor het milieu én de portemonnee

Geef een antwoord