Vijf tips om te besparen als je kinderen hebt

Vijf tips om te besparen als je kinderen hebt

Wist je dat een kind in Nederland tot 12 jaar in totaal zo’n 50 000 euro kost? En dat sommige mensen het dubbele kwijt zijn, terwijl anderen tienduizend euro minder uitgeven, zonder dat je dat zou merken? Ik geef je vijf tips om geld te besparen zónder in te leveren op wat jij belangrijk vindt.

Iedereen houdt van zijn kinderen en wil graag het beste voor ze. Je wil dat ze gelukkig zijn, gezond zijn en niks tekort komen. Maar hier spelen fabrikanten van producten slim op in. Jonge ouders zijn gemakkelijk te overtuigen (dankzij hun slaaptekort). Probeer goed na te denken en jezelf voor te lichten voordat je overbodige uitgaven doet.

1. Speelgoed van Marktplaats
Ik schreef er al eerder over: de “Buyerarchy of Needs”. Kinderspeelgoed is een uitstekende categorie producten om tweedehands via Marktplaats aan te schaffen. Vaak is kinderspeelgoed van stevige kwaliteit en kan je grote hoeveelheden vinden voor significante kortingen. Zo vond ik voor onze dochter een flinke hoeveelheid Duplo tegen omgerekend zo’n 80% korting. Het bleek bij het ophalen in prima staat te zijn en ze is er ontzettend blij mee.

Lees ook: “Bespaar geld met de Buyerarchy of Needs

2. Stel een budget in voor cadeaus
Het is mijn ervaring dat ik in mijn enthousiasme veel te veel “leuke kleine dingen” kan kopen voor een verjaardag of andere december-gelegenheid. Stel samen een budget vast en houd je er ook aan. Het Nibud onderzocht dit en vond dat 37 procent van de ouders dit deed. Stel dit budget scherp af: je wil niet dat je kind iets tekort komt, dat snap ik. Maar je kind hoeft niet een nieuwe spelcomputer of game bij elke verjaardag. Leer ze er zelf voor te sparen!

Percentage ouders dat een budget heeft gesteld voor zakgeld, rapportgeld en verjaardagscadeaus. Bron: Nibud.

3. Goedkope uitjes
Je kan echt enorme bedragen besparen door slim te zijn in de uitjes die je kiest. Een wandeling (met spellen en picknick) in het bos of in een mooi natuurgebied kan net zo goed een heerlijke ervaring zijn als een bezoek aan een dierentuin (met entree, nieuwe aap-knuffel en dure lunch). Natuurlijk wil je een keer met ze naar de Efteling, maar misschien niet elk jaar. Ook niet als je de tickets “met korting” kan krijgen.

Lees ook: “De zes leukste gratis uitjes in de herfstvakantie

4. Uit eten gaan
Is de McDonald’s wel zo goedkoop? Ik tik tegenwoordig al gauw meer dan twintig euro af voor twee volwassenen en een Happy Meal. Heel leuk dat ze nu snoeptomaatjes en een leesboekje aanbieden, maar je kan enorm besparen er thuis een feest van te maken. En dan heb ik het natuurlijk nog niet eens de Chinees of een pannenkoekentent. Zoek eens samen een gerecht uit en laat de kinderen helpen met bereiden. Dim de lichten en geniet samen van een lekker toetje. Stukken goedkoper en heel gezellig!

5. Zeg eens nee
Soms moet je gewoon nee zeggen. Tegen je kinderen, die graag een Xbox One X willen terwijl ze net jarig zijn geweest. Tegen je partner, die voorstelt voor de tweede keer deze maand uit eten te gaan terwijl jullie vastgestelde budget al uitgegeven is. Of tegen jezelf, terwijl je met een super schattig jurkje in je handen staat terwijl het eigenlijk winter is en je dochter al zat jurkjes heeft.

Heb jij nog bespaartips voor mensen met kinderen? Laat ze achter in de commentaren!

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie