Je bekijkt nu Vijf tips om te besparen als je kinderen hebt

Vijf tips om te besparen als je kinderen hebt

Wist je dat een kind in Nederland tot 12 jaar in totaal zo’n 50 000 euro kost? En dat sommige mensen het dubbele kwijt zijn, terwijl anderen tienduizend euro minder uitgeven, zonder dat je dat zou merken? Ik geef je vijf tips om geld te besparen zónder in te leveren op wat jij belangrijk vindt.

Iedereen houdt van zijn kinderen en wil graag het beste voor ze. Je wil dat ze gelukkig zijn, gezond zijn en niks tekort komen. Maar hier spelen fabrikanten van producten slim op in. Jonge ouders zijn gemakkelijk te overtuigen (dankzij hun slaaptekort). Probeer goed na te denken en jezelf voor te lichten voordat je overbodige uitgaven doet.

1. Speelgoed van Marktplaats
Ik schreef er al eerder over: de “Buyerarchy of Needs”. Kinderspeelgoed is een uitstekende categorie producten om tweedehands via Marktplaats aan te schaffen. Vaak is kinderspeelgoed van stevige kwaliteit en kan je grote hoeveelheden vinden voor significante kortingen. Zo vond ik voor onze dochter een flinke hoeveelheid Duplo tegen omgerekend zo’n 80% korting. Het bleek bij het ophalen in prima staat te zijn en ze is er ontzettend blij mee.

Lees ook: “Bespaar geld met de Buyerarchy of Needs

2. Stel een budget in voor cadeaus
Het is mijn ervaring dat ik in mijn enthousiasme veel te veel “leuke kleine dingen” kan kopen voor een verjaardag of andere december-gelegenheid. Stel samen een budget vast en houd je er ook aan. Het Nibud onderzocht dit en vond dat 37 procent van de ouders dit deed. Stel dit budget scherp af: je wil niet dat je kind iets tekort komt, dat snap ik. Maar je kind hoeft niet een nieuwe spelcomputer of game bij elke verjaardag. Leer ze er zelf voor te sparen!

Percentage ouders dat een budget heeft gesteld voor zakgeld, rapportgeld en verjaardagscadeaus. Bron: Nibud.

3. Goedkope uitjes
Je kan echt enorme bedragen besparen door slim te zijn in de uitjes die je kiest. Een wandeling (met spellen en picknick) in het bos of in een mooi natuurgebied kan net zo goed een heerlijke ervaring zijn als een bezoek aan een dierentuin (met entree, nieuwe aap-knuffel en dure lunch). Natuurlijk wil je een keer met ze naar de Efteling, maar misschien niet elk jaar. Ook niet als je de tickets “met korting” kan krijgen.

Lees ook: “De zes leukste gratis uitjes in de herfstvakantie

4. Uit eten gaan
Is de McDonald’s wel zo goedkoop? Ik tik tegenwoordig al gauw meer dan twintig euro af voor twee volwassenen en een Happy Meal. Heel leuk dat ze nu snoeptomaatjes en een leesboekje aanbieden, maar je kan enorm besparen er thuis een feest van te maken. En dan heb ik het natuurlijk nog niet eens de Chinees of een pannenkoekentent. Zoek eens samen een gerecht uit en laat de kinderen helpen met bereiden. Dim de lichten en geniet samen van een lekker toetje. Stukken goedkoper en heel gezellig!

5. Zeg eens nee
Soms moet je gewoon nee zeggen. Tegen je kinderen, die graag een Xbox One X willen terwijl ze net jarig zijn geweest. Tegen je partner, die voorstelt voor de tweede keer deze maand uit eten te gaan terwijl jullie vastgestelde budget al uitgegeven is. Of tegen jezelf, terwijl je met een super schattig jurkje in je handen staat terwijl het eigenlijk winter is en je dochter al zat jurkjes heeft.

Heb jij nog bespaartips voor mensen met kinderen? Laat ze achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Roos

    Leuke artikelen! Ik heb nog een tip (die er gelijk voor zorgt dat je huis geen overschot aan speelgoed krijgt): laat je kind zo nu en dan speelgoed uitkiezen waar het niet meer mee speelt en verkoop dat samen op marktplaats. Zo heb ik al verschillende speelgoed-items goed kunnen verkopen omdat mijn dochter zelf heeft aangeven daar niet meer mee te spelen. Het geld is van haar en stoppen we samen in haar spaarpot. Zo leert ze gelijk waar zijzelf waarde aan hecht, dat speelgoed ook een waarde heeft en dat je met dat geld wat je weer terugkrijgt weer iets nieuws kan kopen (en uiteraard wat sparen doet). Mijn dochter is nu 4,5 en ben begonnen toen ze drie was. Of dat te jong is? Ik vind van niet, je kunt er ook een spel van maken. Speelgoed weg doen gaat nu echt al een stuk makkelijker. Oja, en het is ook nog duurzamer! ik ben blij dat wij zo de speelgoed(troep) onder controle kunnen houden en dat we anderen kinderen met nog goed speelgoed blij kunnen maken tegen uiteraard een leuker prijsje dan in de winkel 😉

    1. Spaarvader

      Wat een goed idee Roos! Ik ga dat ook een keer proberen bij mijn kinderen 😁

Geef een antwoord