Je bekijkt nu Vijf manieren om je spaarrekening te vullen terwijl je thuiswerkt

Vijf manieren om je spaarrekening te vullen terwijl je thuiswerkt

Zit je thuis vanwege het coronavirus? Terwijl je binnen zit bespaar je geld. Verplaats het naar je spaarrekening!

Veel Nederlanders werken nu al een tijdje thuis. Mensen moeten zichzelf isoleren, ter bescherming van zichzelf of van anderen. De komende tijd zal dit niet veranderen. Het is voor iedereen een moeilijke tijd.

Lees ook: “Geld verdienen (en besparen) als je thuis zit

Lagere vervoerskosten

Nu je niet meer naar je werk hoeft te rijden, tank je ook minder. Je gaat een stuk minder op bezoek bij vrienden en familie. Je hoeft de komende tijd minder vaak parkeergeld te betalen. Misschien reisde je veel met het openbaar vervoer en is dat ook gestopt.

Niet alle kosten die je bespaart op vervoer kan je direct naar je spaarrekening verplaatsen. Je werkgever vergoedt misschien deze kosten al voor je. Als dat het geval is, zal je werkgever niet onredelijk zijn als de vergoeding wordt stopgezet zolang iedereen thuiswerkt.

Kinderopvang

De overheid heeft alle ouders gevraagd de facturen van de kinderopvang te blijven betalen. De kinderopvangtoeslag wordt ook doorbetaald. De overheid belooft het geld terug te betalen wanneer de kinderopvang weer open is.

Gedeclareerde kosten kinderopvang naar inkomen in 2017. Hogere inkomens maken meer gebruik van kinderopvang maar krijgen minder vergoed. Bron: CBS

Niet alle kosten die je in een gewone maand aan kinderopvang maakt kan je direct naar je spaarrekening overzetten. Wij merken dat we meer boodschappen moeten doen nu onze kinderen alle dagen mee-eten. Per saldo komen we wel in de plus uit. Zowel financieel als in de band met onze kinderen.

Persoonlijke verzorging en diensten

Veel diensten kunnen niet plaatsvinden door de maatregelen. Manicure, pedicure, kapper, massage, hondenuitlaatservice en schoonmaak, waar jij ook gebruik van maakt. Zogauw de maatregelen worden versoepeld zullen mensen deze diensten weer nodig hebben.

Tot die tijd doen we het niet of doen we het zelf. Ik krijg binnenkort een knipbeurt van mijn vrouw. Normaal gesproken laat ik mij één keer per twee maanden knippen voor 22 euro. Voor dat geld heb ik een kappersschaar gekocht. Als mijn nieuwe thuiskapper bevalt zou het zomaar een mooie besparing kunnen worden.

Veel mensen die thuis langskomen voor persoonlijke verzorging, zoals een thuiskapper, vertrouwen op de inkomsten voor hun levensonderhoud. Overweeg of je ze kunt steunen, bijvoorbeeld door vooruit te betalen, in deze moeilijke tijden.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

Plezier, eten en cultuur

Alle horeca is gesloten. Bars en restaurants zijn dicht, net als bioscopen en theaters. Veel mensen geven hier maandelijks veel geld aan uit en zitten nu thuis. Misschien kan je dit budget voor een keer opzij zetten.

Misschien heb jij zin, net als ik, om na het versoepelen van de maatregelen weer lekker een bioscoopje te pakken. Zeker doen. Maar hoe erg heb je het tot nu toe gemist?

Zou je ook kunnen leven met bijvoorbeeld maar de helft van je “oude” uitgaven in deze categorie? In plaats van meteen je budget van drie maanden er doorheen te jagen kan je ook proberen het langzaam weer op te bouwen.

Lees ook: “Sparen: de regel van vijfhonderd

Vakantie

Het is nog volkomen onduidelijk voor veel mensen hoe hun zomervakantie eruit gaat zien dit jaar. Het hangt af van veel factoren, waaronder de situatie in andere Europese landen. Wij hebben onze plannen in de ijskast gezet. De kans is groot dat we helemaal niet weggaan.

Ik vind het prettig om het geld dat wij maandelijks opzij zetten voor vakanties gewoon te laten staan. Daarvan gaan we volgend jaar duurder op vakantie. Maar dat is onze keuze.

Conclusie

Jouw uitgaven in deze vijf categorieën zijn de komende tijd misschien lager:

  • Vervoer
  • Kinderopvang
  • Persoonlijke verzorging
  • Plezier, eten en cultuur
  • Vakantie

Gebruik dit geld! Je kunt het geld dat je dit jaar bespaart inzetten voor andere doelen: je buffer aanvullen, een verbouwing, aflossen op je hypotheek, sparen voor je kinderen of je pensioen.

Houd jij geld over deze maanden? Of kom je juist in de problemen omdat je inkomsten zijn weggevallen? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord