Verminder je koopdrang: kijk geen reclame (en vijf tips)

Verminder je koopdrang: kijk geen reclame (en vijf tips)

Minder kopen betekent geld besparen. Mijn leven is veranderd door mijn koopdrang te verminderen. Ik denk dat jij dit ook moet doen.

Om meer geld over te houden kan je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je uitgaven verlagen. Die laatste is het makkelijkst.

Besparen op je uitgaven kan door je uitgaven uit te stellen. Smeer ze uit over een langere periode. Daar schreef ik eerder over.

Nóg beter is om gewoon minder te kopen. Maar alles wat jij koopt heb je écht nodig! Toch?

Koop je wel eens iets dat je eigenlijk niet nodig hebt? Doe je wel eens een impulsaankoop?

Elk jaar gaan er honderden miljarden euro’s om in de advertentie-industrie. Bedrijven geven zo enorm veel geld uit aan reclame omdat het werkt.

De beste manier om minder te kopen is door minder reclame te kijken.

Daar heb ‘m. Nu is het zaak om dit in de praktijk te brengen. Vijf tips om reclame in jouw leven te verminderen:

Geen reclame op internet

Installeer een adblocker. Adblocker Ultimate en uBlock Origin zijn uitstekende add-ons voor je browser. Je zult verbaasd zijn over hoe prettig het surfen wordt zonder reclame. Geen filmpjes die plotseling beginnen te spelen. Nooit meer per ongeluk op de verkeerde plek klikken en een webpagina openen. Geen reclame meer op YouTube.

Geen reclame op tv

Wij zijn on-demand gaan kijken. Er zijn verschillende opties, wij hebben NLziet. Erg tevreden mee, zowel live tv (met reclame) als alle series terug- en vooruitkijken.

Lees ook: “Wij hebben ons tv-abonnement opgezegd (maar kijken nog steeds tv)

Geen reclame in de post

Een nee-nee (of nee-ja) sticker werkt uitstekend. Kan je bij je gemeente krijgen. Je kan je ook uitschrijven bij Postfilter. De overheid heeft een uitstekende pagina met uitleg.

Ja, maar zonder folders kan ik geen gebruik maken van de aanbiedingen! Ik hoor het je zeggen. Dat is inderdaad een nadeel.

Je zou de app van de winkel kunnen downloaden: dat is één app in plaats van twintig reclamefolders. Zit je wel weer met privacy-overwegingen.

De meeste kortingen en aanbiedingen volgen een jaarlijks schema. Lees de koopjeskalender!

Geen reclame in je mail

Ga door je mailbox: schrijf je uit van alle mails van mensen die je iets willen verkopen. Kost je een half uur, scheelt je tientallen e-mails per week.

Het is zó fijn om minder mail te ontvangen. Ik raad zelfs aan om dit minstens één keer per jaar even te doen.

Geen reclame op je mobiel

Ook op je mobiel kan je advertenties blokkeren. Chrome op Android blokkeert niet alles: dan zul je een browser als Brave of FireFox Focus moeten installeren.

Op de iPhone kosten apps als Purify en 1Blocker een paar euro. Of je download weer een nieuwe browser zoals Adblock Browser, die is wel gratis.

Lees ook: “Gewoon logisch geldadvies: zes tips

Alle bovenstaande tips heb ik zelf over het afgelopen jaar uitgevoerd. Ik zie nu nog maar 5 tot 10 procent van de hoeveelheid reclame die ik vroeger zag. Ik kan je vertellen: het is heerlijk.

Nooit meer ineens het gevoel krijgen een decoupeerzaag te moeten kopen. Nooit meer een derde van je tv-tijd besteden aan hersenloos op je mobiel browsen terwijl de reclame probeert je iets aan te smeren. Nooit meer vervelende pop-ups bij het browsen. Nooit meer je mailbox openen en zien dat 90 procent van je nieuwe mails bestaat uit meuk. Ik zweer erbij.

Heb jij tips om minder reclame in je leven te hebben?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.