Tien minuten werk en honderden euro’s winst: stap over van energieleverancier

Tien minuten werk en honderden euro’s winst: stap over van energieleverancier

Je energierekening stijgt elk jaar dat jij bij dezelfde aanbieder blijft. Daarnaast zijn er welkomstbonussen voor nieuwe klanten. Je bespaart gemakkelijk honderden euro’s per jaar!

Waarom moet je overstappen van energieleverancier?

Een gemiddeld Nederlands huishouden is jaarlijks zo’n 2000 euro kwijt aan gas en elektriciteit (bron). Daarnaast zit zo’n 80 procent van de huishoudens al langer bij dezelfde aanbieder (bron), waardoor hun energiekosten hoger zijn dan nodig. Zulke “vasteklantenboetes” of “boetes voor slapers” zijn heel normaal in Nederland en de reden dat jij misschien veel te veel geld betaalt voor je elektriciteit en gas (bron). En dat terwijl de mensen die wél overstappen bijna unaniem aangeven tevreden te zijn met hun keuze, kijk maar in de infographic van de ACM hieronder.

Infographic van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Hoeveel kan je besparen door over te stappen van energieleverancier?

Het bedrag dat je bespaart hangt sterk samen met je verbruik. Het gemiddelde bedrag dat mensen besparen als ze overstappen is tussen de 300 en 350 euro per jaar. Voor mensen die al meer dan een jaar niet zijn overgestapt of voor mensen die veel verbruiken is de besparing vaak nog hoger.

Gebruik je besparing om te sparen voor een buffer! Lees: “Zo spaar je in 2020 een goede buffer bij elkaar

Hoe stap je over van energieleverancier?

Om over te stappen van energieleverancier ben ik jaarlijks zo’n tien minuten bezig. Je moet vier dingen doen:

  1. Stel vast hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt
  2. Vergelijk de prijzen op online vergelijkingssites
  3. Sluit het nieuwe contract af door je gegevens in te vullen
  4. Wanneer je nieuwe leverancier erom vraagt geef je de meterstanden digitaal door

1. Stel vast hoeveel elektriciteit en gas je verbruikt
Deze stap is niet ingewikkeld: zoek in je administratie (digitaal of per brief) naar de meest recente jaarafrekeningen van je huidige energieleverancier. Afhankelijk van je situatie kan je verbruik veranderen: als er een bewoner in het huishouden bij komt ga je vaak iets meer gebruiken. Het is niet erg als je uiteindelijk iets meer of minder elektriciteit of gas verbruikt het komende jaar. Het gaat erom dat je er met maandelijkse bedrag zo dicht mogelijk bij wilt zitten. In huize Spaarvader verbruiken we jaarlijks zo’n 3000 kWh aan energie en 1300³ m gas.

Lees: “Wat is een gemiddeld energie- en gasverbruik?

2. Vergelijk de prijzen op online vergelijkingssites
Vul nu je adres en je verbruik in op enkele online vergelijkingssites. Ik stapte deze week over en gebruikte Pricewise.nl, Independer.nl, Gaslicht.com en de Consumentenbond. Met name Independer.nl gaf andere resultaten dan de overige drie. Zij gaven voor een groot deel identieke bedragen en informatie. Belangrijk om op te letten bij het kiezen van een nieuwe aanbieder:

  • Kijk naar de prijs per jaar, niet per maand. Er is vaak sprake van een welkomstbonus en misschien een aantal maanden korting. Het totaalbedrag zegt alles omdat je dan appels met appels vergelijkt.
  • Kies voor duurzaam. Het bleek voor mij niks extra te kosten om 100% duurzame windenergie aan te schaffen. Als ik gemakkelijk het milieu een steuntje in de rug kan geven doe ik dat.
  • Maak het niet ingewikkeld. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 10 aanbieders was in mijn geval zo’n 80 euro per jaar. Denk hier geen uren over na.
Klik bij de Consumentenbond energievergelijker op “Tarieven en meer info” en dan “Productdetails” om te zien waar de elektriciteit vandaan komt.

3. Sluit het nieuwe contract af door je gegevens in te vullen
Om een nieuw energiecontract af te sluiten hebben ze je naam, adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer nodig. Ja, die moet je dus even invullen. Vink ook meteen even aan wat je huidige aanbieder is. Het opzeggen wordt dan namelijk voor je geregeld door je nieuwe aanbieder. Handig hè!

Lees: “Sparen: de regel van vijfhonderd

4. Wanneer je nieuwe leverancier erom vraagt geef je de meterstanden digitaal door
Meestal ontvang je direct een overstapbevestiging in je mail met daarin alvast wat informatie. Na twee tot vier weken zal je nieuwe aanbieder je mailen dat alles is geregeld. Het is slim om op dat moment een account aan te maken op hun online-omgeving. Zo bekijk je gemakkelijk je verbruik en kan je je gegevens inzien. Daarnaast hebben de meeste aanbieders ook een app. Na een tijdje ontvang je een email met de vraag om je huidige meterstanden door te geven. Dat is een kwestie van je meterkast openen en even een fotootje maken met je mobiel. Je typt de correct getallen direct in op webpagina. Nu is je overstap helemaal klaar!

100 euro korting op je rekening?

Ik koos voor Vandebron omdat ze voor mij als goedkoopste uit de test kwamen. Daarnaast sprak het mij aan dat ze 100% Nederlandse windenergie gebruiken. Als jij via deze link ook een nieuw abonnement afsluit, krijg je 100 euro cadeau! En ik ook!

Nog één tip

Is het proces je bevallen? Hoeveel euro denk je te kunnen besparen komend jaar? Je krijgt nog één laatste tip van me. Zet een herinnering in je agenda om volgend jaar een maand voordat je nieuwe contract afloopt weer te kijken naar een nieuwe.

Dit artikel bevat een affiliatie-link naar VandeBron. Dat betekent dat ik een commissie krijg als jij besluit iets te kopen. Dat kost jou niks extra. Sterker nog, je krijgt zelfs korting.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord