Minimaliseren voor beginners: zo doen wij het

Minimaliseren voor beginners: zo doen wij het

De naam Spaarvader koos ik omdat wij geld sparen. Het had net zo goed om spullen kunnen gaan. De afgelopen jaren vulde ons huis zich tot de nok met spullen. Nu zijn we aan het ontspullen.

Ontspullen, minimaliseren, consuminderen (in die volgorde)

De (geweldige) documentaire The Minimalists wakkerde mijn interesse aan. Marie Kondo was leuk. Ik kijk recent alle video’s van Matt d’Avella. Hoe zou zoiets voor mij werken? Als Nederlander met een gezin is minimalisme anders dan voor een Amerikaanse single man. Wij kunnen echt niet leven met maar dertig “dingen”. Zo kan je geen kinderen opvoeden, is mijn professionele mening. Maar hoe dan wel?

Ontspullen voor beginners

De eerste stap is even simpel als ingewikkeld. Het begint namelijk met een grote schoonmaak. Alle spullen die je hebt uit de kasten halen en beoordelen. Hebben we dit echt nodig? Er zijn een boel producten die je direct kunt wegdoen. Spullen die we niet of nauwelijks gebruiken. Bij alles wat weg mag hadden we drie opties: weggeven, verkopen en weggooien. Weggeven betekent aan iemand cadeau geven of naar de lokale tweedehandswinkel brengen. Verkopen doen we via de lokale Facebook-pagina en binnenkort op Koningsdag. Spullen die we weggooien gaan in de vuilnisbak of naar de vuilstort. Hieronder een kratje met spullen die we besloten weg te geven.

Het was voor ons niet moeilijk om spullen weg te doen in deze eerste ronde. De lat lag niet zo hoog. Er ging ook een boel terug de kast in. “We gebruiken deze grill nooit, maar misschien deze zomer nog een keer.” “Deze bordjes waren een cadeau van oma, die moeten we echt houden hoor.” Omdat je al veel spullen weg doet, voel je je niet zo gedwongen om door te zetten wanneer het moeilijk wordt. Het voelde vooral als een voorjaarsschoonmaak. Het gaf overigens wel een heel goed gevoel. Dat was handig voor stap twee.

Minimaliseren is een manier van leven

De tweede fase begint na de grote schoonmaak. We willen wekelijks ieder (Spaarmoeder doet ook mee) twee objecten in één van de drie bakken leggen. Dat zouden per jaar zo’n 200 dingen zijn. We zijn streng: als je vier dezelfde glazen weg doet, telt dat als één. Pas als er een lelijk vaasje, ongebruikte keukenschort en onbruikbare telefoonoplader bij liggen is het opruimmoment voltooid. Om onszelf te herinneren aan deze gewoonte heb ik ondersteuningstechnieken toegepast.

Lees ook: “Met deze tip kwam ik van mijn slechte geldgewoonte af

Dat wekelijkse rondje duurt maar een paar minuten en we maken er een beetje een wedstrijd van. Wie heeft al eerste twee producten gevonden die weg mogen? We hebben er een vast moment voor gepland, als de kinderen slapen. Er liggen in de garage drie dozen waar we de spullen in leggen. Tot nu toe hebben we geen week gemist!

Consuminderen: minder kopen

Na de grote schoonmaak en de invoering van een wekelijks opruimmoment komt de derde fase. Daar zitten we nu in. De bedoeling van het ontspullen is namelijk om een nieuwe mindset te krijgen. Je realiseert je pas hoeveel je hebt als je veel weg kunt gooien. We hebben drie kratten met spullen weggegooid en ik merk er niet veel van. Ja, het geeft een goed gevoel, maar het is nog niet zo dat al onze kasten leeg zijn.

Veel spullen die we hebben gebruiken we één keer per jaar of minder. Ik denk de laatste weken regelmatig aan de “Buyerarchy of Needs“. We zouden veel spullen die we één keer per jaar of minder gebruiken beter kunnen lenen in plaats van aanschaffen. Bijvoorbeeld de hogedrukreiniger of oliebollenschaal.

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

In de winkel probeer ik mezelf te herinneren aan de dingen die we hebben weggegooid. Als ik met iets nieuws in mijn handen sta denk ik nu beter na over hoeveel ik het echt ga gebruiken. Dat geldt voor kleding, woondecoratie en huishoudelijke apparatuur.

Consuminderen is besparen

Dit is hoe ver wij nu zijn. Een belangrijke reden om dit project te starten is omdat minder spullen kopen in de kern een vorm van besparen is. We willen proberen levensstijl inflatie tegen te gaan. We zijn nog lang niet klaar. In de garage staan dozen vol speelgoed, Spaarmoeder heeft een volle kledingkast en Spaarvader een doos vol met oude computerkabels en -onderdelen “voor het geval er iets stuk gaat”. Wij zijn nog niet te vergelijken met “echte” minimalisten, maar dat hoeft van ons ook niet. Heb jij ervaring met ontspullen? Hoe ver ben jij in het minimaliseren? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Jessi

  Jullie zijn goed bezig! Ik heb recent een volle laadruimte van onze auto richting de Kringloop gereden. Veel boeken en dvd’s, verder kleding, keukenspullen, handtassen, zelfs een heel groot schilderij dat nog nooit in ons huis aan de muur heeft gehangen. Een fijn idee dat andere mensen hier weer van kunnen genieten en de ruimte die het ons oplevert is heerlijk. Ik koop nu veel bewuster. Ik heb mij voorgenomen om voortaan aan het eind van elk seizoen te kijken welke kleding ik niet heb gedragen. Dan kunnen deze kledingstukken ook weg. Maar dan wel na de coronacrisis, want nu ik al ruim 8 maanden thuis werk draag ik andere kleding dan op mijn werk 🙂 Je schrijft leuke blogs, ze motiveren in het verder consuminderen, sinds deze week je site ontdekt, dus nog genoeg te lezen!

 2. Yet

  In december hebben wij onze spelletjeskast opgeruimd.
  Hoeveel kwartetspellen heb je nodig? ( maar ze zijn wel mooi !)
  Doordat de kast zo vol was wisten we niet meer wat we hadden. Door het opruimen kwamen we weer spelletjes tegen waarvan we niet meer wisten dat we ze hadden. Bv. het snelle kaartspel van kolonisten van Catan. Heerlijk, daar nu weer mee bezig.
  De spellen geven we weg aan familie en de rest staat nu te wachten voor de kringloopwinkel( nu dicht)

  In het jaar 2020 heb ik ook geen kleding gekocht. Ik had en heb genoeg. Uitzondering was dat ik wel mocht krijgen😁
  Omdat mijn wandelschoenen( meer bergschoenen eigenlijk) kapot waren gegaan ( en reparatie heel duur was) heb ik nieuwe wandelschoenen gekocht voor in Nederland.
  Zo streng voor mezelf zijn ging me te ver. En wandelen geeft me veel plezier/ geluk.

Geef een antwoord