Dit is hoe je jouw spaargeld beschermt tegen negatieve rente

Dit is hoe je jouw spaargeld beschermt tegen negatieve rente

Inmiddels hebben verschillende grote banken de rente op spaarrekeningen verlaagt tot onder nul. Dat betekent dat je geld moet betalen om je geld op de bank te hebben staan. Hoe kan je zorgen dat jouw spaargeld niet wegstroomt door negatieve rentes? Ik geef je drie tips.

De rente op spaarrekeningen blijft dalen. Voor mensen met veel spaargeld is dat slecht nieuws. Tien jaar geleden kreeg je nog zo’n drie procent rente op je spaargeld. Nu is het 0,01 procent of zelfs een negatief getal. Jij wilt natuurlijk niet nóg meer koopkracht kwijtraken. Behalve een negatieve rente heb je namelijk ook koopkrachtvermindering door inflatie en door vermogensrendementsheffing (box 3). Er zijn verschillende manieren om een negatieve rente op je spaargeld te voorkomen.

Verloop van de spaarrente in de afgelopen 15 jaar.

1. Spreid je spaargeld over meerdere banken
De negatieve rente geldt op dit moment meestal vanaf een bepaald bedrag. Als jij minder dan dit bedrag bij een bank hebt staan, krijg je nog 0,01 procent rente. Door je spaargeld zó te spreiden dat je op geen enkele bank “te veel” geld hebt staan, voorkom je negatieve rente. Bijkomend voordeel: als je onder de 100.000 euro per bank blijft, ben je ook nog eens beschermd in het depositogarantiestelsel. Dan wordt je spaargeld door de overheid vergoed als de bank failliet gaat.

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen

2. Spaar in spaardeposito’s
Vooralsnog is er alleen sprake van negatieve rente op spaarrekeningen. Bij een spaardeposito zet je geld voor een bepaalde periode vast op een rekening tegen een hogere rente. Je kan er voor kiezen om het slechts 3 maanden vast te zetten. Meestal is het zo: hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Let op: de huidige rentes op spaardeposito’s zijn zo laag dat ze worden ingehaald door de inflatie. Je verliest dus nog steeds koopkracht. Op dit moment zijn de hoogste rentes op spaardeposito’s zo’n 1 procent en gaat het om buitenlandse banken.

Een greep uit de hoogste depositorentes in februari 2020. Bron: spaarrente.nl

3. Investeer je geld
Aan investeren kleven risico’s. Je investering kan minder waard worden. Toch kan je dit overwegen. De rendementen bij investeringen zijn per definitie hoger dan op spaarrekeningen omdat je meer risico loopt. Ik heb zelf besloten te gaan beleggen. Maar je kan ook kiezen voor crowdfunding of vastgoedinvesteringen. Of je investeert in een eigen huis, koopt zonnepanelen of een warmtepomp. Ook nog goed voor het milieu. Zorg wel dat je een buffer overhoudt.

Lees ook: “Welke spaarder ben jij? Doe de test!

Word jij geraakt door de negatieve rente? Wat zou jij doen als er een negatieve rente voor jouw spaargeld gaat gelden? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord