Je bekijkt nu Creëer je eigen korting door uitgaven uit te stellen

Creëer je eigen korting door uitgaven uit te stellen

Hoe kan je geld besparen terwijl je gewoon geld uitgeeft? In deze blog leg ik je uit hoe je tot duizenden euro’s per jaar kan besparen op nieuwe aankopen, zonder dat je er korting op krijgt. Hoe werkt dat? Door je aankoop uit te stellen!

Spaarvader is in 2017 gestart met het in kaart brengen van de financiën. Na één maand had ik de maandelijkse vaste lasten in beeld en na drie maanden had ik een beeld van de kosten voor zaken als boodschappen en uitstapjes. Er is echter één categorie die ik pas midden 2018 wist te doorgronden: de kostenpost voor grote, “eenmalige” uitgaven. Dat duurde twee en een half jaar! In deze blog deel ik mijn bevindingen met je en laat ik met rekenvoorbeelden zien hoe je deze kostenpost onder controle kan krijgen.

Laten we even drie personen nemen als voorbeeld: Jan, Koos en Hendrik. Ze willen alle drie een nieuwe telefoon en kopen een duur model van 900 euro. We gaan er in dit voorbeeld voor het gemak vanuit dat ze alle drie gebruik maken van hetzelfde SIM-only abonnement voor hun data en minuten.

Lees ook: Bespaar geld met de Buyerarchy of Needs

Jan
Jan ziet dat vrienden van hem elke twee jaar een nieuwe telefoon kopen. Hij krijgt van zijn provider een bericht en koopt na twee jaar al een nieuwe telefoon, opnieuw voor 900 euro. Het gaat om een nieuwer model dat ook iets beter foto’s maakt. Jan is trots op zijn uitgave: de telefoon is sneller en maakt goede foto’s. Jan herhaalt dit patroon ruwweg elke twee jaar en na 12 jaar heeft hij aan nieuwe telefoons 5400 euro uitgegeven: gemiddeld 450 euro per jaar of 37,50 euro per maand.

Koos
Koos heeft zijn telefoon van 900 euro goed gebruikt en is trots op zijn oude telefoon, maar na drie jaar besluit hij er afscheid van te nemen. Dat is maar één jaar later dan Jan en Koos heeft dat laatste jaar niet verschrikkelijk hoeven te lijden onder deze keuze. Na 12 jaar heeft hij 3600 euro aan nieuwe telefoons uitgegeven, zo’n 300 euro per jaar of 25 euro per maand.

Hendrik
Hendrik heeft ooit een blog gelezen over het uitstellen van nieuwe aankopen en koopt pas na vier jaar een nieuwe telefoon voor 900 euro. Na 12 jaar is dat 2700 euro oftewel zo’n 225 euro per jaar of 18,75 euro per maand. Zoals je ziet zijn de kosten per jaar (of per maand) significant lager terwijl Hendrik en Koos niet heel erg veel langer met hun telefoons hebben hoeven doen.

Wat betekent dit nu voor jou?
Denk aan alle dingen die jij elke paar jaar koopt. Een eettafel? Een bank, een tuinset, een nieuwe telefoon? Misschien koop je wel elke paar jaar een nieuwe televisie of laptop. Hoe vaak koop jij een nieuwe auto? Al deze uitgaven zijn vrij groot en je doet ze meerdere malen in de loop van je leven. Het loont enorm om bij al deze uitgaven stil te staan: heb ik dit nu meteen nodig? Kunnen wij nog een jaar langer door en daarna de nieuwe kopen? Nog twee voorbeelden: elke vier jaar een nieuwe auto voor 15.000 euro of elke zes jaar een nieuwe? Dat scheelt enorm in je kosten, zélfs als je de waardevermindering meeneemt. Een nieuwe eettafel met stoelen van 1500 euro na tien jaar of na vijftien jaar vervangen? Dat scheelt je 4 euro per maand. Elke zes weken naar de kapper voor 25 euro of elke acht weken? Dat scheelt je 54 euro per jaar.

In 2006 hadden mensen gemiddeld hun auto nog maar 3,3 jaar. In 2016 was dit opgelopen naar 4,1 jaar.

Bron: CBS Bevolkingstrends, “Nederlanders en hun auto”, februari 2017.

Afschrijven
In het bedrijfsleven wordt dit concept afschrijven genoemd. Dat betekent dat je de aanschafkosten niet als één bedrag maar per jaar van gebruik bekijkt . Als een nieuwe computer van 1000 euro in vier jaar wordt afgeschreven, betekent dat dat in het budget jaarlijks 250 euro wordt gereserveerd voor een nieuwe computer. Op dit manier kan elke vier jaar een nieuwe computer worden aangeschaft.

Sinds midden 2018 werkt Spaarvader in zijn administratie ook met spaarpotjes die zo werken: voor de auto’s en het huis (interieur en tuin) worden maandelijks bedragen opzij gezet. Uit die potjes betalen we niet alleen eventuele reparaties. We kunnen als het goed is na enige tijd er ook nieuwe spullen van kopen. Wil je weten hoeveel wij daarvoor opzij zetten? Hou dan de blog in de gaten voor de maandelijkse spaarupdate.

Lees ook: Welk type spaarder ben jij? Test jezelf!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord