Betaal jij te veel voor je boodschappen? Plus drie tips om te besparen.

Betaal jij te veel voor je boodschappen? Plus drie tips om te besparen.

De boodschappen: je betaalt er honderden euro’s per maand voor. Meer dan aan veel andere uitgaven. Betaal jij eigenlijk meer dan een vergelijkbaar gezin? Of doen jullie eigenlijk heel goedkoop boodschappen? Vergelijk jezelf en gebruik deze tips om te besparen!

Je wist uiteraard al dat niet elke supermarkt even duur is. Daarnaast zijn ook vaak huismerken en A-merken te koop voor het product dat jij zoekt. Als laatste koop jij misschien veel meer producten dan een ander gezin. Alles bij elkaar lopen de kosten van boodschappen in Nederland flink uiteen. Wil jij weten of er realistisch iets te besparen valt voor jullie situatie? Lees dan verder!

Lees ook: “Zes dingen die mensen die goed zijn met geld niet kopen”

Twee volwassenen tussen de 14 en 50 jaar oud
Er wordt een minimaal bedrag van 12,79 euro per dag voor jullie geadviseerd. Dat komt neer op zo’n 380 euro per maand

Een alleenstaande man of vrouw tussen de 51 en 69 jaar oud
Er wordt geadviseerd zo’n 7 euro per dag uit te geven. Dat is zo’n 210 euro per maand.

Een gezin van twee volwassenen en twee kinderen (een kind tussen de 1 en 3 jaar en een kind tussen de 4 en 8 jaar)
13,12 euro per dag zou voor jullie een minimum kunnen vormen. Per maand is dat 393,60 euro.

Een gezin van twee volwassenen tussen de 51 en 69 en drie kinderen (een kind 9-13 jaar oud, twee pubers 14-20 jaar oud)
Jullie zouden met 22,10 euro per dag, oftewel 663 euro per maand alle monden kunnen voeden.

Huize Spaarvader
Bij ons komen de uitgaven voor voeding tussen de 350 en 450 euro per maand uit. Laten we zeggen gemiddeld 400 euro per maand. Dat is inclusief melk en potjes voor de kleinste, een peuter die goed kan eten en twee volwassenen. Hoewel ik vermoed dat wij nog wel kunnen besparen op de boodschappen, zijn onze uitgaven niet buitengewoon hoog, vergeleken met bovenstaande situaties. Toch willen wij graag de proef op de som nemen: binnenkort gaan wij een maand lang proberen zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Ben benieuwd hoe dat zal gaan.

Lees ook: “Spaarupdate december

Andere situaties
Wil je zelf berekenen hoeveel er minimaal wordt aangeraden door het Nibud? Kijk dan in de tabel hieronder.

De geadviseerde kosten voor de boodschappen, per aantal gezinsleden. Bron: Nibud.

Bespaartip 1: wissel van supermarkt
Hebben jullie de keuze uit verschillende supermarkten? Waarschijnlijk wel. Zelfs hier op het mooie eiland zijn er al meer dan tien. Volgens Kassa en de Consumentenbond zou je bij elk boodschappenmandje een paar euro kunnen besparen op dezelfde producten. Dat betekent dat je verder niets aan je eetpatroon of je voedingskeuzes hoeft te veranderen. Fantastisch toch? Vergeet niet de benzinekosten en de waarde van je tijd mee te wegen.

Bespaartip 2: wissel van producten
Heb jij wel eens de goedkope huismerken geprobeerd? Ik dacht eigenlijk altijd dat het goedkope meuk was. Dat is het soms ook, trouwens. Maar in een heleboel gevallen ben ik verrassend tevreden. De ontbijtkoek bij de Lidl is een kwart van de prijs ten opzichte van het A-merk dat we altijd kochten, maar ik proef nauwelijks verschil. Een kwart van de prijs! Ik zou willen dat ik op andere uitgaven 75% kon besparen. Probeer het ook eens: chips, yoghurt en brood bleken bij ons thuis ook zonder problemen vervangen te kunnen worden door goedkopere huismerken.

Lees ook: “Vijf producten die goedkoop zijn in januari

Bespaartip 3: wissel van voedingspatroon
Een jaar geleden heb ik een maand lang bijgehouden waar ons boodschappengeld aan werd uitgegeven. Bleek dat er bijna 40 procent op ging aan tussendoortjes en snacks. 40 procent! We hebben niet besloten om helemaal te stoppen met tussendoortjes, maar geven er nu wel significant minder geld aan uit sinds we hier achter zijn gekomen. Ook goed voor de lijn.

Wat zijn jouw bespaartips als het gaat om boodschappen? En waar bespaar jij juist niet op als het gaat om voeding? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Zoë

    Mijn bespaartip: Koop groot in van het product wat jij vaak gebruikt als het in de aanbieding is! Zo dronken mijn man & ik een paar jaar geleden plantaardige koffiemelk van Alpro. 1x per jaar heeft de supermarkt daarop een aanbieding van 1 euro per pak. Ik heb toen voor een heel jaar een plantaardige melk ingeslagen voor nog geen 18 euro, terwijl zo’n pak normaal 2,60 kost. Tel uit je besparing. Zo doe ik dat overigens ook met de koffie die we graag drinken. Of op andere lang houdbare producten.

    Waar ik overigens niet op bespaar is de kwaliteit van mijn voeding. Doordat ik geen gluten en lactose kan verdragen vallen de kosten al snel duurder uit maar hoewel ik dan bepaalde producten ook makkelijk zou kunnen ”schrappen” doe ik dat dan weer niet. & kies ik er soms ook voor om mijn vlees bij de slager te halen i.p.v. de supermarkt omdat ik het qua smaak lekkerder vindt. maar uiteraard is dat persoons gebonden 😉

Geef een antwoord