Bespaar honderden euro’s per jaar door minder energie te verbruiken

Bespaar honderden euro’s per jaar door minder energie te verbruiken

Er zijn werkelijk tientallen manieren waarop jij minder energie kunt verbruiken. Het hoeft je geen moeite te kosten en het scheelt je geld op je jaarafrekening. Of je doet wel moeite en bespaart nog meer. Hoe? Ik geef je vijf goedkope en vijf dure tips!

Waarom moet ik besparen op elektriciteit en gas?

Met een gemiddelde energierekening van 2000 euro per jaar valt er voor elk gezin te besparen. Natuurlijk, als jij maar 1000 euro per jaar kwijt bent aan gas en licht zul je in harde euro’s minder geld kunnen besparen dan iemand met een verbruik van 5000 euro per jaar. Maar jij bent de winnaar in totale kosten, in plaats van totale besparingen. En die tellen uiteindelijk zwaarder.

Lees ook: “Wat is een gemiddeld energie- en gasverbruik?

Hoe kan ik besparen op energie?

Besparen op energie (gas, stroom/elektriciteit) kan op veel verschillende manieren. Ik heb voor jou vijf top tips uitgezocht waar je vandaag mee aan de slag kunt. Daarnaast heb ik vijf tips om op de langere termijn een groot bedrag te kunnen besparen.

Goedkope maatregelen om energie te besparen

1. Vervang alle gloeilampen door ledlampen. In een eengezinswoning vol gloeilampen verbruik je zo’n 660 kWh per jaar. Dat is 145 euro! Vervang je ze door ledlampen, dan dalen je kosten naar 15 euro per jaar. Dat is 130 euro bespaard!
2. Zet je wasmachine en afwasmachine alleen aan als ze vol zitten. Als je zo één op de vier wassen en afwassen kunt overslaan bespaar je enkele tientjes per jaar.
3. Douche korter. Voor elke minuut die jij elke dag doucht betaal je zo’n 15 euro per jaar. Dat zijn de kosten voor gas en water. Dus douche jij gemiddeld tien minuten, dan zijn je douchekosten 150 euro per jaar. Douche jij vijf minuten, dan bespaar je 75 euro per jaar.

Ledlampen vervangen? 130 euro per jaar is over twintig jaar 5400 euro! Hoe? Lees: “Sparen: de regel van vijfhonderd

4. Zet de verwarming een halve graad lager. Als jij de thermostaat een halve graad omlaag zet bespaar je zo’n 45 euro per jaar. Zet de thermostaat op 15 graden als je niet thuis bent of slaapt.
5. Schakel apparatuur uit als je het niet gebruikt. Zet bijvoorbeeld meerdere apparaten op hetzelfde stekkerblok zodat je ze gemakkelijk écht uit kunt zetten. Grootverbruikers in stand-bystand zijn bijvoorbeeld een miniboiler, een HDD-decoder, een (slecht geïsoleerde) kokendwaterkraan en een DVD-combi met satellietontvanger. Gemiddelde besparing: zo’n 100 euro per jaar.

Het elektriciteitsverbruik per jaar van verschillende apparatuur in huis. 100 kWh kost ongeveer 22 euro. Bron: Eneco.

Investeren om energie te besparen

Koop je een huis of gaan jullie verbouwen? Investeer dan in energiebesparende maatregelen. Het kost veel geld, maar je bespaart ook meer. Daarnaast financieren banken dit graag. De overheid verleent ook veel subsidies voor mensen die hun stroomverbruik willen aanpakken.

1. Leg vloerverwarming aan. Wij hebben vloerverwarming in ons huis laten leggen toen we het kochten. Het is één van de beste dingen aan ons huis. Warme voeten als je ’s ochtends in de winter beneden komt. De kinderen kunnen heerlijk spelen op de vloer. En de klap op de vuurpijl: lagere energiekosten natuurlijk!

2. Plaats HR++ glas of Triple glas. Ramen zijn heerlijk en geven sfeer in een huis. Maar ze zijn ook een zwakke plek in de isolatie van je woning. Tegenwoordig is er uitstekend isolerend glas te koop. Laat je voorlichten, met name over subsidies. Probeer het nuttige met het aangename te verenigen en plan het nieuwe glas tegelijk met nieuwe kozijnen als dat kan.

3. Zonnepanelen. Zonnepanelen zijn hip. Ze zijn de afgelopen jaren flink in kosten gedaald (tot wel 80 procent goedkoper in 10 jaar tijd) terwijl de salderingsregeling van de overheid hetzelfde bleef. Dat maakt het aanschaffen van zonnepanelen erg aantrekkelijk. Je kunt zelfs de btw terugkrijgen! Let op: de overheid heeft aangekondigd deze regeling te gaan afbouwen vanaf 2023. In 2031 moet deze volledig zijn gestopt. De verwachting is dat de terugverdientijd voor zonnepanelen op deze manier zeven jaar blijft. Zonnepanelen geen optie? Drie tips als je extra op je hypotheek gaat aflossen.

Salderingsregeling van 2023 tot 2031.

Gebruik je energiebesparingen om te sparen voor een buffer! Lees: “Zo spaar je in 2020 een goed buffer bij elkaar

4. Laat je muren, dak en/of vloer isoleren. Na de ramen zijn het de muren en je dak waar warmte ontsnapt. Met name woningen van het jaar 2000 of daarvoor hebben hier last van. Afhankelijk van hoe slecht het gesteld is met je woning kan je tot wel 30 procent van je energieverbruik besparen. Dat is enorm!

5. CV vervangen. De nieuwste cv-ketels verbruiken significant minder dan die van twintig jaar geleden. Daarnaast zijn ze ook slimmer. Een (combi) cv-ketel met automatische pompschakeling bespaart per jaar zo’n 80 euro.

Besparen op je energierekening zonder je gebruik te veranderen

Je kunt ook honderden euro’s per jaar besparen met slechts tien minuten werk. De beste tip die ik voor je heb is namelijk om van leverancier te wisselen. Ik doe dit elk jaar. Het kost me zo’n tien minuten werk en levert meestal weer een mooi bedrag op ten opzichte van blijven bij mijn huidige aanbieder. Lees de link voor handige overstaptips.

Hoe besparen jullie op water, elektriciteit of gas? Laat jouw tips en gewoontes achter in de commentaren.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 3 reacties.

  1. Het kan inderdaad verstandig zijn om je ketel te vervangen wanneer deze al oud is. Zo voorkom je dat je onnodig veel stookt of energie verbruikt. Regelmatig onderhoud is overigens ook aan te raden heb ik gemerkt.

  2. Marie

    Er zijn inderdaad veel verschillende manieren om geld te besparen op jaarbasis. Betere isolatie is een goed startpunt. Ook kan je kiezen voor een duurzamere manier van verwarming. Tegenwoordig zijn CV ketels erg interessant.

  3. Mara

    Wij willen ons huis ook beter isoleren om onze energiekosten te kunnen verminderen. Gelukkig hebben we onze cv-ketel al laten afstellen en onderhouden dit jaar. In de toekomst willen we ook gaan investeren in zonnepanelen, omdat dit steeds interessanter wordt door de stijgende gasprijzen.

Geef een antwoord