Bespaar geld met de Buyerarchy of Needs

Bespaar geld met de Buyerarchy of Needs

Heb je die nieuwe gadget eigenlijk wel nodig? Kan je in plaats van een product kopen om je probleem op te lossen ook een alternatief bedenken? Sarah Lazarovic wel, zij bedacht de Buyerarchy of Needs.

Als vader van twee jonge kinderen vinden wij vaak dat we iets nodig hebben: een krukje, een stoeltje, verkleedkleding voor een themafeest, noem maar op. Voordat wij echt iets nieuws kopen, denk ik graag aan de Buyerarchy of Needs. Deze piramide gaat uit van het principe dat je pas iets nieuws hoeft te kopen als je zéker weet dat je het niet op een andere manier kan oplossen. 

1. Use what you have: gebruik wat je hebt.
Deze lijkt voor zich te spreken, maar is een zeker het overwegen waard. Heb je niet al toevallig een product in huis dat kan helpen? In plaats van een speciaal wc-krukje te kopen voor de zindelijkheidstraining, gebruiken we een gewoon keukenkrukje. Klink logisch en dat is het ook.

2. Borrow: leen het
Dit is een grote. Misschien heeft je buurman wel een klopboor die je mag gebruiken, het is toch maar voor één keer. Of vraag in de familie-app wie er nog verkleedkleding in maatje 110 heeft liggen. Een bevriend stel met kleine kinderen heeft misschien wel een autostoel die je mag meenemen op vakantie. 

3. Swap: ruilen
Er zijn onder andere op Facebook groepen waar gebruikers van je dorp of stad spullen te koop of te ruil aanbieden. Ruilen is te verkiezen boven kopen, omdat het je geen geld kost. Daarnaast kan je proberen spullen te ruilen die je toch al kwijt wilde, een win-win-situatie. 

4. Thrift: koop tweedehands
De tweedehands verkoop van spullen is in het online tijdperk enorm gegroeid. Je kan nu op verschillende websites zoeken naar producten en gemakkelijk filteren. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om iets tweedehands te kopen. Houdt trouwens rekening met de kosten voor het ophalen: als jij twee uur moet rijden, tel dan de benzinekosten bij de prijs op voordat je een beslissing neemt.

Lees ook: 5 bespaartips voor de maand september

5. Make: maak het zelf
Hoewel lang niet alle producten zelf gemaakt kunnen worden, is dit in sommige gevallen prima mogelijk. Het hangt ook af van je eigen vaardigheden: kan je breien? Ben je een goede timmerman? Kan je behangen of schilderen?

6. Buy: koop het 
Als alle bovenstaande opties doorlopen zijn, zit er niets anders op dan de portemonnee te trekken en iets nieuw te kopen. Dat is niet erg, je hebt alles overwogen en soms zit er nou eenmaal niets anders op. Wees zuinig op je nieuwe spullen, misschien kan je ze verkopen of ruilen als je ze niet meer nodig hebt!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord