Je bekijkt nu Welke spaarder ben jij? Test jezelf!

Welke spaarder ben jij? Test jezelf!

Sparen is sparen, zou je misschien denken. Niets is minder waar: het varieert van persoon tot persoon hoeveel geld er wordt gespaard, op welke manier er wordt gespaard en met welk doel er wordt gespaard. Ik maak onderscheid tussen drie typen spaarders: welke ben jij?

De nood-spaarder
Het eerste type spaarder heeft een geldbedrag gereserveerd voor het geval er iets kapot gaat. Een kapotte koelkast, wasmachine of auto heeft daardoor geen invloed op de mogelijkheid om de huur of hypotheek die maand te betalen. Als je dit leest, hoor je waarschijnlijk bij de 70% van Nederland die zo’n potje heeft. Dit is één van de eerste stappen die je neemt om financieel gezond te zijn.

Drie op de tien huishoudens heeft geen geld gereserveerd voor nood-uitgaven; 35% heeft een bedrag tussen de 1 en 5.000 euro gereserveerd en 26% een potje van meer dan 5.000 euro.

Bron: Nibud-rapport ‘Geld achter de hand makkelijker maken’ (2017)

De spaarder die spaart voor een grote uitgave
Deze mensen sparen een flink bedrag bij elkaar en hebben daar vaak een specifiek doel bij. Een nieuwe woning of auto, een speciale vakantie, een huwelijk of een verbouwing zijn voorbeelden van zulke grote uitgaven. Deze uitgaven zijn zo groot, dat er maanden- of zelfs jarenlang voor gespaard wordt. Deze mensen zetten structureel geld opzij: maandelijks, maar misschien ook jaarlijks. Zoals bijvoorbeeld je vakantiegeld of je eindejaarsuitkering, als je die krijgt. Een nadeel: als je die grote uitgave eenmaal gedaan hebt, begin je weer helemaal vanaf nul.

Lees ook: “De twintig beste tips om meer te sparen

De spaarder met een appeltje voor de dorst
Dit is de spaarder die zich het meest bezig houdt met zijn financiën en planning. Deze spaarder heeft meestal niet alleen een nood-potje, hij of zij spaart ook voor grote uitgaven en heeft daarnaast nog een ander doel: de lange termijn. Deze spaarder is nu al structureel bezig het leven later beter te maken. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld door je hypotheek extra af te lossen, zonnepanelen te installeren om je maandlasten te verlagen of door te sparen om eerder met pensioen te kunnen.

Ik beleg ook. Wil je weten hoe? Lees de beleggingsupdate.

Dit is dan ook het type spaarder dat belegt: een horizon van meer dan 20 jaar is hier uitstekend geschikt voor. Behalve dat deze spaarder zijn leven later financieel beter maakt door nu alvast geld opzij te zetten, is een tweede kenmerk dat het geld vaak groeit. Door de grote bedragen op een spaar- of depositorekening te zetten of door ze te beleggen, komt er vermogen bij dat niet oorspronkelijk zelf is ingelegd. Als deze spaarder lang genoeg doorgaat, kan het zelfs gebeuren dat er meer geld binnenkomt aan rentes dan er wordt ingelegd. Slechts zo’n 25% van de Nederlanders belegt en dat maakt dit de kleinste groep.

Tot welke groep spaarders behoor jij? Ik hoor graag je spaarverhalen in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Kirsten

  Ik ben net mijn eerste stapjes aan het zetten om een spaarder te worden in de derde categorie.
  Het afgelopen jaar heb ik gebruikt om me goed in te lezen in financiële zaken, boeken, blogs en dergelijke.
  Ik heb me terdege voorbereid omdat eerder pogingen om mijn financiën op orde te krijgen steeds stranden op een gebrek daaraan.
  En sinds december loopt het plan…en ik geniet er met volle teugen van.
  waar ik dacht dat ik het heel moeilijk zou vinden geniet ik van iedere euro die ik extra kan wegleggen.

  Dus als ik over een poosje terugkom om te reageren hier hoop ik volmondig te kunnen zeggen: Ik spaar voor een appeltje voor de dorst!

  Dank je wel in ieder geval voor alle verhalen en tips hier. Ik vind ze heel fijn om te lezen en ze inspireren me heel erg.

  1. Spaarvader

   Wat een mooi verhaal Kirsten, bedankt hiervoor!

Geef een antwoord