Waarom je NU moet starten met beleggen

Waarom je NU moet starten met beleggen

Extra geld tijdens je pensioen? Eerder stoppen met werken? Sparen voor de studie van je kinderen of kleinkinderen? Of gewoon financiële onafhankelijkheid? Welke reden je ook hebt, nu is het moment om te beginnen.

“Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is nu.”

Chinees gezegde

Beleggen is eng

Althans, dat vond ik. Ik wist totaal niet hoe het werkte, dacht dat je al je geld kwijt kon raken en dat het alleen was voor rijke mensen. Maar toen kwam ik de FIRE-beweging (Financial Independance, Retire Early) tegen. En ik ging me verdiepen in beleggen zoals dat voor gewone mensen wordt aangeraden te doen. Nu beleg ik maandelijks een bedrag met een duidelijk plan voor later: eerder kunnen stoppen met werken.

Weten hoe het gaat met mijn beleggingen? Lees de beleggingsupdates

Beleggingshorizon

Voordat ik verder ga moeten we wel even iets bespreken: je beleggingshorizon. Als jij binnen vijf of tien jaar je geld wilt inzetten voor jouw doel, is beleggen misschien niet voor jou. Er zullen vast mensen zijn die een product voor je in gedachten hebben. Mijn mening is echter dat ETF’s (waar ik in beleg) op de korte en middellange weinig interessant zijn. Voor mensen met een beleggingshorizon van 15 jaar, 20 jaar of zelfs langer: we gaan door! Voor de rest: denk aan een spaardeposito of beleg in staatsobligaties.

Wat als je juist nu binnenkort je beleggingen nodig hebt voor je pensioen? Lees: hoe je recessie-proof belegt voor je pensioen

De aandelen zijn in de aanbieding

Om verschillende redenen (de grootste reden is op dit moment het coronavirus) zijn de beurzen sterk gedaald deze maand. Een prachtig moment om in te stappen. Je kunt het zien als een uitverkoop: alles 10% korting! Of zie het als een tijdmachine. Je krijgt de kans om een jaar of twee jaar terug in de tijd te reizen en voor de prijs van toen je ETF’s aan te schaffen. Zou jij het doen? Ik wel. Eerder starten met beleggen levert veel geld op.

Waarde in euro’s van IWDA. Zie de huidige dip rechtsboven.

Beleggen was nooit zo goedkoop en zo gemakkelijk

Sinds enkele jaren zijn aanbieders als DeGiro actief. Zij proberen een hele nieuwe markt aan te spreken: die van de gewone consument die wil beleggen. Dat doen ze door beleggen laagdrempelig te maken en de kosten zo laag mogelijk te houden.

Bij DeGiro betaal ik geen kosten bij de aanschaf of verkoop van een ETF als hij in de kernselectie zit, zoals IWDA. De totale beheerskosten (TER) voor IWDA zijn jaarlijks 0,20 procent. Dat is twee euro voor elke duizend euro die je belegt. Die kosten worden automatisch verrekend met het rendement. Als laatste betaal je slechts 2,50 euro per jaar per beurs.

Stel je dus voor dat je jaarlijks 10.000 euro belegd in IWDA. In één keer of verspreid over twaalf keer maandelijkse aankopen. Dat maakt niet uit. Totale kosten per jaar: 22,50 euro. Twintig euro die wordt verrekend in het rendement en 2,50 euro die DeGiro rekent. Dat is erg weinig. Bij beheerd beleggen betaal je al gauw 1 procent aan kosten: dat is 100 euro per jaar.

Buy and hold

Als je dit leest is er een kans dat je al bent gestart met beleggen. In dat geval denk je nu misschien dat je méér moet gaan inleggen. Dat raad ik ook af. De strategie die ik aanraad is: koop en houd vast. Nu extra geld inleggen is hetzelfde als proberen de markt te “timen”. Er is keer op keer bewezen dat proberen de markt te timen niet werkt. Wil je het zelf ondervinden? Speel dan dit spelletje.

Mijn resultaten. Buy en Hold won met een flinke voorsprong. Speel het spel zelf hier.

Wat als de beurs blijft dalen?

Het zou kunnen dat de bodem nog niet in zicht is. Dat mensen die nu instappen 30 procent van hun inleg direct zien verdampen. Toch komt er ooit een eind aan. Voor mensen met een beleggingshorizon van twintig jaar of meer is deze crisis straks slechts een dip in de grafiek.

Mocht er trouwens inderdaad geen eind aan komen en is dit de recessie die het einde van de beurs, de wereldeconomie en het kapitalisme inluidt, dan maakt het niet uit dat je je geld kwijtraakt. Dan leven we over een paar jaar allemaal in een Mad Max-achtige woestenij waar geld niet meer bestaat. Ook leuk.

Dus, geloof jij in de toekomst? Geloof je in de vooruitgang en groeiende welvaart, niet alleen in West-Europa maar voor de hele wereld? Begin dan eens met beleggen.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord