Vijf beleggingsmythes die je moet stoppen jezelf te vertellen

Vijf beleggingsmythes die je moet stoppen jezelf te vertellen

Je bent misschien beter in beleggen dan je denkt. De grootste blokkades zijn de smoesjes die je jezelf vertelt. Daardoor mis je de kans om je vermogen te doen groeien.

Ik weet niet wat ik doe

Je hoeft niet zo veel van beleggen te weten om er mee te kunnen beginnen. Het is wel belangrijk dat je weet waarom je belegt, wat je beleggingshorizon is en hoeveel risico je acceptabel vindt.

Gaat jouw kennis niet verder dan hoe aandelen werken? Dat is prima. Diensten als Meesman en Binck nemen je aan de hand om een passende portfolio samen te stellen. Daarna is beleggen slechts een maandelijkse automatische overboeking.

Ik heb niet genoeg geld

Vroeger waren er minimumbedragen om te kunnen starten met beleggen. Die drempels zijn sinds een aantal jaar weg. Bij DeGiro is er geen minimum storting, bij Binck is het minder dan 10 euro en bij Meesman is de minimum storting per maand 100 euro.

De kosten zijn ook geen probleem. Als je graag klein wilt beginnen kan je vaak kiezen voor producten waarbij je geen transactiekosten betaalt. Bij DeGiro is de “kernselectie” gratis (één keer per maand) te kopen of verkopen.

Lees ook: “Waarom je NU moet starten met beleggen

Bij Meesman zijn de transactiekosten 0,25 procent (dus bij een maandelijkse inleg van 100 euro betaal je 25 cent transactiekosten).

De kosten zijn nooit lager geweest dan nu.

Het is nu niet het juiste moment

“Ik kan beter wachten, het gaat niet goed met de economie.” “Ik kan beter wachten, het gaat al veel te lang goed met de economie.” Foute gedachten. Het is onmogelijk om de markt te “timen”.

Niemand weet of de beurs gaat stijgen of dalen. Leken als jij en ik al helemaal niet.

Beleggen is niet een spel van “het juiste moment kiezen”. Beleggen doe je voor de lange termijn.

Bij een beleggingshorizon van 20 jaar of meer maakt het niet uit of je een jaar eerder of later bent gestart.

Er is te veel risico

Er is risico bij beleggen. Je belegging kan minder geld waard worden. Er bestaan zelfs producten die volledig hun waarde kunnen verliezen.

In theorie kan een ETF ook zijn waarde volledig verliezen: als de economie instort en alle bedrijven failliet gaan.

Die kans is klein.

Lees ook: “Wat is een ETF?”

Door te beleggen in producten met een grote spreiding verklein je je risico enorm. Beleggen in een aandeel van één bedrijf is zeer risicovol. Elk bedrijf kan failliet gaan. Denk aan Worldcom of Enron.

Beleggen in een ETF die bestaat uit aandelen van duizenden bedrijven betekent dat je je risico spreidt. De kans dat die allemaal tegelijk failliet gaan is minuscuul.

Lees ook: “Drie redenen waarom ik mij geen zorgen maak over mijn beleggingen

Ik wil geen matig rendement

Een hoog rendement betekent dat je veel risico hebt genomen. Dat is niet slim. Een matig rendement is precies waar je voor moet gaan.

Je wilt dat je geld meer waard wordt, zonder dat je ’s nachts wakker hoeft te liggen.

Mensen die een hoog rendement nastreven beleggen in risicovolle producten zoals losse aandelen en opties. Ze gebruiken ingewikkelde instrumenten die in korte tijd veel geld kunnen winnen en verliezen.

Als je snel rijk wilt worden, kan je net zo goed naar een casino gaan.

Het bouwen aan vermogen op de lange termijn doe je door saaie, gemiddelde beleggingen. Je plan moet niet flitsend en ingewikkeld zijn.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.