Tijd is geld: de kracht van rente op rente

Tijd is geld: de kracht van rente op rente

Besparen is slechts één stap op je weg naar financiële vrijheid. In deze blog leg ik je uit hoe je rijk wordt door boterhammen en koffie van huis mee te nemen naar je werk.

Je hebt pauze en loopt even langs de dichtstbijzijnde winkel of Starbucks. Je koopt een broodje gezond, een vette hap of een grote beker koffie. Je houdt gedachteloos je pinpas naast het pinapparaat en gaat weer terug naar je werk. Hoe kan een uitgave van slechts twee of drie euro nou uitmaken voor je financiële situatie?

Voordat we in de cijfers duiken om te zien hoe duur deze gewoonte nou eigenlijk is, moeten we eerste even kijken of het wel nodig is om hierop te bezuinigen. Is zo’n koek, donut, koffie of broodje cruciaal voor je functioneren op het werk? Nee, natuurlijk niet. Het is lekker, maar niet nodig. Je haalt maar een hele beperkte hoeveelheid geluk uit deze uitgave. Op het moment zelf is het lekker, wellicht krijg je een goede suiker- of cafeïne-boost, maar die zijn ook al gauw weer voorbij. Naarmate je vaker iets koopt, zal je lichaam eraan wennen en je er rond de dagelijkse pauzetijd subtiel aan herinneren door een verlangen naar suiker of cafeïne te activeren. Het ontwennen zal even duren, maar je functioneren op je werk en je levensgeluk zullen er niet onder lijden. Is dit verlies van een gemak het waard? Het antwoord is een volmondig ja.

Laten we voor het gemak er vanuit gaan dat je zo’n twee euro bespaart elke keer als je eten of drinken van thuis meeneemt. Natuurlijk kocht niet alle dagen van de week koffie, maar misschien drie keer. Een bedrag van slechts zes euro per week. Nog steeds niet zo spannend, toch? Het gaat echter wel om 312 euro per jaar. Dat is al een mooie besparing!

Nu wordt het interessant: je besluit dat bedrag te willen sparen voor de lange termijn. Je zoekt een betrouwbare aanbieder en belegt het geld in een product dat simpelweg de wereldmarkt volgt. Niet één bedrijf, niet één sector, niet één beurs, niet één land maar de hele wereldmarkt. In een komend blog vertel ik je hier meer over. Wat je voor nu moet onthouden, is dat de gemiddelde groei van de wereldmarkt de afgelopen 100 jaar zo’n 10% per jaar was. Daar halen we 2% vanaf om rekening te houden met inflatie en laten we voor deze rekensom er nog eens 2% vanaf halen om rekening te houden met onze beleggingshorizon: 30 jaar. Voor veel lezers van dit blog is 30 jaar een mooie horizon: het is zo ongeveer rond dat tijd dat je denkt met pensioen te kunnen gaan.

Meer over beleggen? Lees beleggingsupdate augustus.

Een bedrag van 312 euro per jaar dat 6% per jaar groeit is na 30 jaar gegroeid tot 26.146 euro. Laat dat even op je inwerken: door in je pauze een lekker broodje of een kop koffie van thuis te drinken heb jij over 30 jaar de beschikking over een bedrag van 26.146 euro! Dat is een ontzettend mooi cadeau aan jezelf. Waar wacht je nog op?

In de komende blogs zal ik onder andere ingaan op mijn beleggingsstrategie en hoeveel geld je kan sparen door structurele besparingen. Stay tuned!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Roderick

    Leg eens uit hoe je 4 mensen boodschappen per maand voor 400 doet. Dat zou betekenen dat een alleenstaande slecht 100 nodig heeft.

Geef een antwoord