Spaarvader belegt: wat is een ETF?

Spaarvader belegt: wat is een ETF?

Door middel van de serie “Spaarvader belegt” introduceer ik je alle concepten en ideeën rondom het beleggen met ETF’s. Vandaag één van de belangrijkste vragen: wat is een ETF eigenlijk?

ETF staat voor “exchange-traded fund”, oftewel elektronisch handelsfonds. Deze fondsen “tracken” (volgen) een onderliggend product, daarom worden deze ETF’s ook wel trackers genoemd. Er zijn ETF’s die een losse aandelen tracken, de goudprijs, de waarde van de euro of simpelweg een index als de Dow Jones.

Een index is een mand met aandelen. Je kent bijvoorbeeld de AEX-index wel, dat is een lijst met de aandelen van de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Het doel van zo’n ETF is om de onderliggende index zo precies mogelijk te volgen in zowel risico als rendement. Er zijn ETF’s voor honderden verschillende indexen: bijvoorbeeld de grootste Amerikaanse bedrijven, Japanse technologiebedrijven, alle groene Europese bedrijven of zelfs simpelweg 6000 bedrijven van over de hele wereld.

Andere edities in de serie “Spaarvader belegt”:
Geloof jij in de toekomst?
De kracht van rente op rente
Beleggingsstrategie: buy and hold
Pensioen-proof beleggen deel 1
Pensioen-proof beleggen: de 4 procent regel

De voordelen van een ETF ten opzichte van losse aandelen zijn groot: je spreidt je risico enorm, de kosten om te beleggen in ETF’s zijn erg laag en ETF’s zijn gemakkelijk aan te schaffen voor particuliere beleggers. Je kan voor een paar tientjes per maand al beleggen.

ETF’s zijn transparant over welke aandelen er in de bijbehorende index zitten. Zo kan je bewust beleggen. Je vindt op de website van de aanbieder van de ETF uitgebreide informatie over de onderliggende aandelen, de rendementen uit het verleden en het risicoprofiel.

Wil je weten hoe mijn beleggingen het doen? Lees: “Beleggingsupdate

Een ETF is daarnaast fundamenteel verschillend van andere beleggingsfondsen. De beheerder van een ETF hoeft geen winst te maken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hedgefondsen of pensioenfondsen. De ETF hoeft alleen maar zo precies mogelijk de beweging van de onderliggende index te volgen.

Grafiek van de waarde van een AEX-ETF van iShares en de onderliggende index, de AEX zelf. Zoals je ziet is slechts enkele keren klein verschil in koers zichtbaar. De groene en blauwe lijn overlappen geheel in de rest van de grafiek.

Goed, in welke ETF belegt Spaarvader? Er zijn veel uitstekende opties. Ik ben gegaan voor IWDA van iShares (link naar de website): zo’n 1650 aandelen in grote, middelgrote en kleine bedrijven in ontwikkelde landen. De kosten van dit fonds zijn slechts 0,20% per jaar.

Deze “TER” (Total Expense Ratio) van 0,20% omvat de beheerkosten, administratiekosten en operationele kosten. Dat betekent dat je per 10.000 euro die je belegt in IWDA jaarlijks 20 euro aan kosten aan iShares moet betalen. Dit wordt ingehouden op het rendement.

Je betaalt ook je broker, in mijn geval DeGiro, om gebruik te mogen maken van hun platform. Dat is 2,50 euro per jaar.

“The index fund is a most unlikely hero for the typical investor. It is no more (nor less) than a broadly diversified portfolio, typically run at rock-bottom costs, without the putative benefit of a brilliant, resourceful, and highly skilled portfolio manager. The index fund simply buys and holds the securities in a particular index, in proportion to their weight in the index. The concept is simplicity writ large.”

John Bogle, oprichter van Vanguard

In aankomende blogs ga ik in op de kosten van beleggen via DeGiro en hoe je een ETF kiest om in te beleggen. Wat wil jij graag in de serie Spaarvader belegt terugzien? Beleg jij ook? En waarin? Laat het me weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord