Je bekijkt nu Spaarvader belegt: geloof jij in de toekomst?

Spaarvader belegt: geloof jij in de toekomst?

In deze nieuwe serie blogs neem ik je mee in de wereld van beleggen. Waarom belegt Spaarvader? Is beleggen iets voor jou? Hoe belegt Spaarvader? Wat betekenen al die moeilijke woorden en afkortingen? In deze eerste blog: geloof jij in de toekomst?

Goed, laten we beginnen bij het begin. Je hebt vast wel eens gehoord van een aandeel. Dat is letterlijk een deel van een bedrijf dat je kan kopen op de beurs. Het bedrijf heeft zelf gekozen hoeveel aandelen ze uitgeven aan het publiek. De prijs van een aandeel wordt bepaald door een heleboel factoren, maar uiteindelijk komt het neer op een kwestie van vraag en aanbod. Als weinig aandeelhouders hun aandeel willen verkopen en veel mensen willen aandelen kopen, dan zal de waarde van dat aandeel stijgen.

Spaarvader ziet mensen die beleggen in aandelen een beetje als gokkers in het casino. Ik zal uitleggen waarom. Op de lange termijn is de prijs van een aandeel onzeker. Wie zegt dat het bedrijf over tien jaar nog bestaat? Enorme bedrijven als Enron en Lehman Brothers gingen failliet, in Nederland de V&D, Mexx, Oad, The Phone House en de lijst gaat maar door. Op de korte en middellange termijn win je ook niet: in de prijs van een aandeel is al rekening gehouden met alle mogelijke toekomstige scenario’s.

Tientallen professionele analisten met enorme kennis van zaken hebben alle gegevens over het bedrijf uitgeplozen. Zij hebben besloten hoeveel ze het aandeel waard vinden. Dan zijn er nog de supercomputers van grote fondsen die HFT gebruiken: high-frequency trading. Zij betalen miljoenen om dicht bij de internetknooppunten en de beurzen te staan zodat ze binnen milliseconden volautomatisch kunnen inspelen op tweets, kwartaalcijfers of nieuwsberichten. Denk jij dat je slimmer bent dan de expert? Of sneller dan een supercomputer? Spaarvader in ieder geval niet.

Spaarvader belegt. Meer weten? Lees Beleggingsupdate augustus 2019

Nou, inmiddels heb je misschien helemaal geen zin meer om te beleggen. Laat ik je dan een vraag stellen: denk jij dat de wereld er over 20 jaar nog is? Of denk je dat de samenleving is opgehouden te bestaand, geld zijn waarde heeft verloren en we in een soort Mad Max-achtige post-apocalyptische wereld wonen? Als je denkt dat de wereld zal vergaan, heeft sparen en beleggen weinig zin. Geef je geld uit zolang het nog kan en geniet van je laatste momenten. Als jij denkt dat de wereld nog wél zal bestaan, wordt het echt interessant.

Denk jij dat de wereld in het algemeen beter zal zijn over 30 jaar? Dat er technologische ontwikkelingen zullen zijn geweest? Zullen er meer mensen een beter leven hebben? In de afgelopen honderden jaren is dit altijd het geval geweest. In de afgelopen eeuw is het leven zelfs ontzettend veel beter geworden. Spaarvader denkt dat in het algemeen de wereldeconomie er over 30 jaar nog beter voor zal staan dan nu.

Spaarvader is niet alleen: 23 procent van de Nederlanders belegt.

Bron: Tilburg University.

Voor degenen die niet overtuigd zijn dat het met de wereld de goede kant op gaat, twee boekentips. De eerste tip komt van Bill Gates en Barack Obama: Factfulness van Hans Rosling. Hans laat wetenschappelijk bewijs zien waaruit blijkt dat de wereld met sprongen vooruit is gegaan in de afgelopen decennia. De tweede tip komt van belegger-gigant Warren Buffet en is volgens Bill Gates het beste boek dat hij ooit heeft gelezen: Enlightenment Now van Steven Pinker. Ook dit boek gaat in op de vooruitgang van de afgelopen tijd.

Overtuigd? Hoe beleg je in een welvarende wereld over 20 of 30 jaar? Dat doe ik door middel van een ETF. In de volgende blog vertel ik je wat dat is en waarom ik ETF’s een veel betere belegging vind dan aandelen.

Wat vind jij? Vertel over jouw visie op beleggen in de commentaren!

Disclaimer: als je besluit een boek te kopen via de link in het artikel, krijgt Spaarvader een bijdrage.

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord