Je bekijkt nu Drie redenen waarom ik mij geen zorgen maak over mijn beleggingen

Drie redenen waarom ik mij geen zorgen maak over mijn beleggingen

Help, de beurs daalt! Er staat een rood getal in je beleggingsoverzicht. Tijd om alles te verkopen? Voor ons niet. En voor jou ook niet, als deze redenen ook voor jou gelden.

De gedachten spoken door je hoofd: “Wat als ik nu uitstap? Dan wacht ik tot de bodem voorbij is en de beurs weer gaat stijgen. Dan beleg ik mijn geld weer.”

Speel dit spelletje om te kijken of het je lukt! Lukte het je niet om de beurs te timen? Misschien is het dan beter om verder te lezen.

Wij komen niet in de problemen door de dalende beurs

De beurs daalt, maar het geld hebben wij op dit moment niet nodig. Zelfs als de auto stuk gaat omdat onze wasmachine erop valt. Wij hebben een noodfonds, een huisfonds en een autofonds voor dat soort kosten.

Lees ook: “Welke spaarpotjes heeft Spaarvader?

Onze maandelijkse inkomsten en uitgaven variëren maandelijks niet veel. We houden elke maand ruimte over om te sparen. Dat betekent dat er genoeg geld is om eventuele lagere inkomsten op te vangen als één van ons thuis komt te zitten.

Het geld laten we nog jaren op de beurs staan

Bij het starten met beleggen hebben we gekozen om alléén het geld te beleggen dat we pas over 30 jaar willen gebruiken. De huidige crisis is over 30 jaar allang weer verleden tijd. Zie de beurs als het water,

Verloop ETF IWDA de afgelopen tien jaar. Herinner jij je de dip van begin 2019 nog?

Lees meer: “Recessie-proof beleggen

Deze beleggingen gaan niet naar nul

ETF’s zoals IWDA, die aandelen van honderden of duizenden bedrijven bevatten, volgen de waarde van die bedrijven. Kan de waarde van IWDA nul euro worden? Dat betekent dat alle 1650 bedrijven die onderdeel van IWDA zijn, failliet zijn gegaan.

Even voor de duidelijkheid: dan zouden giganten als Apple (3 procent), Facebook (1 procent), Amazon (3 procent), Microsoft (3 procent), Google (Alphabet 2 procent), Nestlé (1 procent) en nog 1600 andere bedrijven allemaal failliet moeten gaan.

“Wat als iShares, de beheerder van die ETF, failliet gaat?” Goede vraag, anonieme lezer! Omdat je indirect aandelen in bedrijven bezit, zouden deze hoogstwaarschijnlijk worden verkocht aan een andere beheerder, zoals Vanguard of Schwab. Die zouden het beheer overnemen omdat de waarde van jouw portefeuille hetzelfde blijft en dus geld oplevert.

Alle bedrijven failliet, of iShares (Blackrock) die ten onder gaat. Beide scenario’s zijn mogelijk, maar dan zou ook de moderne maatschappij ten einde zijn gekomen. We zouden elkaar betalen met flessendoppen en in een woestenij moeten overleven. Met andere woorden: dan is het verliezen van je beleggingen één van je minste zorgen.

Beleg jij al?

Beleg jij nog niet? Dan is nu misschien wel een mooi moment om te starten. Beleg jij al? Hoe ga jij om met de dalende beurs? Wat is jouw beleggingshorizon?

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Dio

    Helemaal mee eens. Het is een lange termijn investering. Het is echt een mindset. Het is maar op papier even minder waard, maar je gaat het nu toch niet uitkeren.

Geef een antwoord