De vijf dingen waar beleggers het meest spijt van hebben

De vijf dingen waar beleggers het meest spijt van hebben

“Het is goed om te leren van je eigen fouten, maar nog beter om te leren van de fouten van anderen”, zei investeerder Warren Buffet ooit. Er zijn veel mensen die al tientallen jaren ervaring hebben met investeren. Het blijkt dat veel investeerders dezelfde lessen hebben moeten leren. Zij hebben spijt van dezelfde dingen: je krijgt van mij een top vijf.

5. Investeren voor de korte termijn
“Een investering is een opoffering in geld, tijd of mankracht (personeel) ten behoeve van een doel dat pas op lange termijn wordt behaald”, zo vind ik de betekenis op internet. Let op de woorden “lange termijn”. Investeren op de korte termijn levert zeer wisselende resultaten op, om het nog positief te stellen. Hoewel dit een instinctief logische raad lijkt, blijven er keer op keer nieuwe producten en mogelijkheden opduiken die proberen mensen te verleiden tot een investering op de korte termijn. Wat is kort? De meningen verschillen: de één zegt dat een investering met een einddoel binnen een jaar kort is, de ander zegt vijf jaar. Spaarvader vindt eigenlijk dat je heel goed moet nadenken of je geld dat je binnen tien jaar nodig hebt wel wilt investeren.

4. Veel rendement kwijtraken aan kosten
Er zijn een heleboel documenten bij elke investering die voorwaarden, regels en uitzonderingen beschrijven. Met name op het gebied van kosten is er de laatste tien jaar een duidelijke trend ontstaan. Na de financiële crisis zijn mensen meer gaan letten op het product dat wordt aangeboden: hoeveel betaal ik de aanbieder om hierin te investeren? Banken en instellingen worden door wetgevers gedwongen meer transparante producten aan te bieden. Dit is de reden dat ETF’s zo populair zijn: de lopende kosten en de transactiekosten zijn erg laag. Vaak tussen de 0,15 procent en 0,50 procent van de waarde van de investering.

3. Verkopen als het slecht gaat, kopen als het goed gaat
“Ja, maar daar trap ik niet in”, hoor ik je denken. Misschien niet. Tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2008 werd je echter gebombardeerd door de media met berichten over het einde der tijden voor de aandelenmarkt. In het Engels noemen ze het “FUD”: Fear, Uncertainty en Doubt. Het lijkt logisch om je investeringen niet terug om te zetten in euro’s als de waarde gehalveerd is, maar veel mensen willen toch hun verlies nemen.

2. Te weinig geld geïnvesteerd en te veel geld uitgegeven aan luxeproducten
Ik schreef al eerder over levensstijlinflatie en dat blijkt gekoppeld te worden door veel beleggers aan hun inleg. Mensen blijken vooral op latere leeftijd spijt te hebben dat ze niet meer geld hebben ingelegd in eerdere jaren. Vooral als je in die eerdere jaren op grote voet hebt geleefd. Twintig jaar later merk je niets meer van het verschil tussen een nieuwe telefoon elke twee of elke drie jaar. Het feit dat je drie keer een nieuwe auto hebt gekocht lijkt na zo’n lange tijd niet meer zo’n belangrijke uitgave als toen.

Lees ook: “Creëer je eigen korting door uitgaven uit te stellen

1. Niet eerder starten
De grootste spijt hebben beleggers toch van het feit dat ze eerder hadden willen beginnen met beleggen. Kijk, op de lange termijn is de beurs sinds het begin altijd gestegen. Dat, gecombineerd met het effect van rente op rente, maakt dat één of twee jaar eerder beginnen met beleggen een significant verschil maakt in je eindbedrag over twintig of dertig jaar. Voorbeeld: als jij maandelijks 200 euro investeert en over dertig jaar gemiddeld 5% rendement haalt, heb je 164.000 euro. Was je slechts vier jaar eerder begonnen, dan had je 210.000 euro! Dat is een flink verschil. Daarom is dit de grootste spijt van beleggers.

Lees ook: “Monday Money Myths: “Je moet rijk zijn om te beleggen op de beurs”

Beleg jij? Heb jij ergens spijt van? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord