Beleggingsupdate december

Beleggingsupdate december

We sluiten 2019 af en daarmee een goed beursjaar. Tijd om de balans op te maken en vooruit te kijken naar 2020.

IWDA
De maand december steeg de ETF waar ik in beleg (IWDA) niet echt in waarde. Deze stilstand in waarde geeft ook de waarde aan van de MSCI World Index, een aandelenindex van zo’n 1600 verschillende aandelen uit 23 ontwikkelde landen als Duitsland, Canada, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Nederland. Ik had dankzij het bedrag dat vorige maand overbleef na mijn aankoop en mijn maandelijkse storting van 250 euro genoeg om vijf stuks te kopen.

Lees ook de vorige beleggingsupdates: september, oktober en november

Aankoopprijs blijft ongeveer gelijk
Vorige maand betaalde ik nog 54,60 euro per stuk, nu was het 54,80 per stuk. Dankzij deze inleg gaan we de laatste maand van het jaar in met een totaal belegd bedrag van 8795 euro, 895 euro meer dan ik in totaal heb ingelegd.

Tussenstand december 2019. Zie ook de nieuwe interface van de DeGiro app.

Rendement
Oplettende lezers zullen misschien hebben gezien dat de totale waarde van mijn portefeuille met iets minder dan 250 euro is gestegen. In vergelijking met vorige maand is het rendement van 924 euro naar 895 euro gegaan. Een kleine daling die mij niet zenuwachtig maakt.

Interesse in beleggen? Lees de serie “Spaarvader belegt”:
Geloof jij in de toekomst?
De kracht van rente op rente
Beleggingsstrategie: buy and hold
Pensioen-proof beleggen deel 1
Pensioen-proof beleggen: de 4 procent regel

Op welke manier laat jij je geld voor je werken? Laat het weten in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Grace

  Beste Spaarvader,
  IWDA keert geen dividend uit. Wat is je uiteindelijke doel met deze aankopen? Over 15-20 jaar verkopen? Of….?
  Uit veel andere blogs blijkt dat men op zoek is naar inkomsten uit dividend. Hoe werkt dit bij jou?
  Bedankt!

  1. Spaarvader

   Hoi Grace,

   Goede vraag! Het is mijn doel om over 20 tot 30 jaar een flinke portefeuille te hebben. Dan verkoop ik elk jaar (of elke maand) zoveel stukken IWDA als ik nodig heb voor mijn levensonderhoud. Zolang ik jaarlijks minder dan 4 procent (4 procent regel) van mijn portefeuille hoef te verkopen, zal ik gemakkelijk tot mijn 90e kunnen genieten van de extra inkomsten.

Geef een antwoord