Beleggingsstrategie: buy and hold

Beleggingsstrategie: buy and hold

Koop en houd vast. Dat is het. Een complete beleggingsstrategie in drie woorden. Daarnaast levert deze aantoonbaar rendement én kost jou bijna geen tijd. Je hoeft je niet te verdiepen in “het balanceren van portefeuilles” of te leren hoe je ingewikkelde grafieken leest. Ik leg het je uit.

Naast de keuze voor het product waar je in belegt (eerder schreef ik over ETF’s) is je strategie bij beleggen ook belangrijk. Wanneer koop je, wanneer verkoop je? Ik heb vandaag een simpele strategie voor je: buy and hold. Dat houdt simpelweg in dat je iets koop (in mijn geval ETF’s) en die vervolgens niet meer verkoopt tot je je beleggingsdoel bereikt hebt en bijvoorbeeld met pensioen bent. Dit maakt buy and hold een passieve strategie: je bent niet actief aan het beleggen, behalve dat je met enige regelmaat iets bijkoopt.

“Our favorite holding period is forever”

Warren Buffett

Emoties
Aandelenmarkten lijken alleen te gaan over statistieken, grafieken en cijfers. Uiteindelijk zijn het gewoon mensen die de systemen aansturen of hebben ontworpen. Dat kan je zien op macro-niveau, zoals een president die aandelenprijzen van bepaalde bedrijven naar beneden probeert te tweeten, of op micro-niveau, zoals een hobbybelegger die besluit zijn posities te verkopen omdat hij zijn verlies wil nemen. De strategie buy en hold is hierop ingericht: door simpelweg niet te verkopen probeer je te voorkomen dat emoties leiden tot slechte beslissingen. Het gebeurt maar al te vaak dat mensen na jaren van groei en positieve berichten besluiten te beginnen met beleggen, om bij de eerste recessie uit te stappen op het dieptepunt omdat ze overtuigd zijn door alle negatieve media-aandacht. In het Engels wordt dit aangeduid met “buy high and sell low”. Ik raad het je niet aan.

“Owning the stock market over the long term is a winner’s game, but attempting to beat the market is a loser’s game.”

John Bogle, grondlegger van het indexfonds

Chaos
Aandelenmarkten zijn inherent onvoorspelbaar. Om preciezer te zijn: aandelenmarkten vormen een dynamisch systeem van feedback-loops, herhalingen en veel andere factoren. Stel je voor dat we een supercomputer bouwen die alle gedachtes en overwegingen van alle mensen ter wereld kan simuleren. Deze computer weet precies welke personen voor welk bedrag een aandeel Google gaan kopen en verkopen. Deze computer kan dus voorspellen wat de prijs van een aandeel Google morgen zal zijn. Elk mens dat het resultaat van de computer ziet, zal hierdoor zijn handelen aanpassen: sommigen zullen kopen in plaats van verkopen, anderen zullen de computer-prijs gebruiken om hun gekozen bedragen aan te passen. Uiteindelijk blijkt na 24 uur dat de voorspelling van de computer totaal niet meer klopt.

Lees ook: “Spaarvader belegt: geloof jij in de toekomst?

Het systeem van de aandelenmarkten reageert op voorspellingen, waardoor het dus inherent onvoorspelbaar is. In het Engels wordt dit beschreven als een “level two chaotic system”. Ik probeer dit in algemene zin uit te leggen, omdat er vast uitzonderingen zijn te beschrijven. De essentie blijft hetzelfde: je kan niet weten of de beurs gaat dalen of stijgen op de korte of zelfs middellange termijn.

Aanvulling: dollar-cost averaging
Goed, nu heb je besloten dat het slim is om te kopen en vast te houden. Gefeliciteerd! Er is echter nog een tweede stap: beleg je een groot bedrag in één keer of beleg je bijvoorbeeld maandelijks een kleiner bedrag? Ik raad om verschillende redenen aan maandelijks te beleggen. Ten eerste: door deze uitgave standaard te doen dwing je jezelf rekening te houden met je langetermijndoelen. Ten tweede stimuleer je jezelf ook om je maandelijkse financiën te controleren om te kijken of je deze uitgave nog steeds kunt verantwoorden. Daarnaast is er een derde reden om maandelijks te beleggen: je gemiddelde aankoopprijs (dollar-cost averaging).

Lees ook: “De vijf dingen waar beleggers het meeste spijt van hebben

Stel je voor, je belegt maandelijks 100 euro. Het eerste jaar kan je daarvan twee stuks van een ETF kopen voor 50 euro elke maand, een jaar later één stuk per maand voor 100 euro en weer een jaar later kan je er maandelijks drie kopen voor 33 euro per stuk. Voor een ETF zijn zulke schommelingen niet realistisch, maar doe even mee voor het voorbeeld. In totaal heb je in drie jaar 3600 euro belegt en je hebt 72 stuks van de ETF gekocht. Dat betekent dat je gemiddelde aankoopprijs 50 euro per stuk was. Het voordeel is dat je gemiddelde aankoopprijs naar beneden wordt gedrukt omdat je meer stuks van de ETF koopt als de prijs laag is. En je koopt minder stuks als de prijs hoog is. Dus: je belegt maandelijks een vast bedrag maar pakt over de lange termijn een relatief lage aankoopprijs.

Nog een voorbeeld van DCA. In het blauw een eenmalige investering van 8000 bij de start, in het oranje een maandelijke inleg van 1000 over 8 maanden.

Het voorbeeld om beleggen in één keer af te raden is simpel: stel, je wil in één keer 3600 euro beleggen. Hoe weet je wat het juiste moment is? Jaar 1, jaar 2 of jaar 3? Staat de beurs nu relatief hoog of laag? Kan je beter een half jaar of zelfs twee jaar wachten? Het is gemakkelijk om hier weer op basis van emoties beslissingen te gaan nemen (of daar later weer op terug te komen) en dat wilde je juist voorkomen.

De buy and hold strategie is hopelijk nu duidelijk voor je, net als mijn ideeën over de voorspelbaarheid van de aandelenmarkt. Wil je kijken hoe deze beleggingsstrategie voor mij werkt? Lees dan mee in de beleggingsupdate die ik elke maand post.

Wat is jouw beleggingsstrategie? Laat het achter in de commentaren!

Spaarvader

Spaarvader is leraar, vader en spaart graag. Sinds 2016 werkt hij elke maand om financieel meer vrij te worden. Dit blog is wat hij heeft geleerd, voor jou. Daarnaast heeft hij een wekelijkse nieuwsbrief met bespaartips. Zijn missie is: jou leren hoe je je leven verbetert door beter met geld om te gaan.

Geef een antwoord